Ontvangen is iets waar velen van ons moeite mee hebben.
Terwijl we er een diep verlangen naar hebben.
En het is heel natuurlijk dat de disbalans van het vele geven zich wil herstellen.

Dit diepe verlangen erkennen is op zich al helend.
Zeg maar eens hardop: 

‘Ja, ik wil ontvangen!’

En voel hoe je lijf hierop reageert. Ontspant het zich? Of voel je weerstand?

Doe hetzelfde met: ‘Ja, ik mag ontvangen.’

Waarom hebben we zoveel moeite met ontvangen?

Ontvangen voelt vaak veel minder nobel dan geven. En we verwarren ontvangen vaak met nemen. En dan wordt het gezien als egoïstisch. Of behoeftig. Of we geven meteen weer terug, uit ongemak. Maar ze zijn hetzelfde: zonder ontvangen, geen geven.

Ontvangen is net zo belangrijk als geven!

Laten we er eens anders naar kijken. Zoals bv de Sufis. Afgelopen woensdag was het volle maan. En hoe magisch is het om in het donker in dit prachtige licht te staan. Het lijkt dan alsof de maan maximaal licht GEEFT.

Maar niets is wat het lijkt: de maan ONTVANGT het licht van de zon. En wij zien de weerkaatsing. Als we dit op onszelf betrekken: als we onszelf toestaan te ontvangen, kan de wereld om ons heen genieten van onze stralen.

Dus laten we er een spirituele oefening van maken.

Ik zal hier wat voorzetjes doen van oefeningen om te ontvangen. Het lijkt me supertof als jullie hiermee doorgaan hieronder zodat we uiteindelijk -tig ideeën hebben hoe we hiermee kunnen oefenen! Dus zoveel mogelijk voorbeelden hoe je ontvangen kunt oefenen!

* Besef je dagelijks hoe afhankelijk je bent van anderen. Al die mensen die ervoor zorgen dat je licht hebt als je de lamp aan wilt doen. Iedereen die ervoor zorgt dat jij sla kunt kopen en eten. Dat het water drinkbaar is wat uit jouw kraan stroomt. Dat je kind goed onderwijs kan genieten. Etc etc. Dit vinden we allemaal zo vanzelfsprekend maar is het niet.

* Ontvang jezelf! Elke dag weer. Richt je aandacht bv op je onderbuik en zak met je aandacht in die bekkenschaal. Alsof je daar mag rusten! Met alles wat er is.

* Als iemand je een compliment geeft, adem dit dan bewust in, zodat het compliment al jouw cellen vult. Glimlach en zeg: dank je wel! Meer niet! Maak het niet kleiner.

* Als het zonnetje schijnt, ontvang haar dan heel bewust op jouw huid. Op je gezicht, op je blote armen. Adem haar in.

* Ontvang heel bewust al het geld wat op je rekening wordt bijgeschreven. Loop alle posten af die jouw rekening ‘plussen’ en ontvang ze bewust.

* Vraag om hulp! Sinds dat ik mijn man vraag iets voor me te doen wat ik zelf wel kan maar niet zo leuk vind geniet ik intens van die hulp ontvangen. En ik kan intens genieten als ie voor mij een kopje thee maakt. Terwijl ik lekker op de bank mag blijven hangen! Dat weet ie omdat ik daar eerlijk over ben geweest dat dat punten scoort 😉

* En ja, een massage. Een aanraking ontvangen. Echt ontvangen. Zonder weerstand.

Vertel je ons hieronder jouw favoriete manieren van ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *