Steeds meer mensen zijn moe, zo moe. Van al die spanning in hun lijf. En krijgen klachten. Emotionele klachten, fysieke klachten. De balans tussen inspanning en ontspanning is helemaal weg. De doe- en maar doorgaan-energie is doorgeschoten. En wat is het uitzicht als je er niets aan doet? Geen energie, een ontevreden gevoel, korte lontjes en wrok voelen. Maar ook vage lichamelijke klachten en ziek worden, Trust me, ik weet waar ik het over heb. En ik weet nu dat dit echt niet de bedoeling van dit mooie leven is…

Maar waarom is het zo spannend voor ons om te ontspannen? Je herkent vast wel een van de volgende redenen. Of misschien wel allemaal. Ik in ieder geval wel.

  1. Door te ontspannen verdien je geen medaille of beker. Geen waardering of erkenning. We hebben de overtuiging: ‘Als ik maar hard werk en mijn best doe, vinden mensen mij aardig, leuk, goed.’
  2. Bang zijn is voor ons een soort van veilig geworden. We zijn eraan gehecht, het is bekend. We hoeven niks nieuws en anders te doen. Maar het voelt niet fijn, toch?
  3. We hebben geleerd om alert te zijn. “Pas op, anders…” En ook al staat er geen briesende tijger voor je neus, ons hele systeem staat vrijwel constant op alert zijn.
  4. Ontspannen voelt alsof we ons beschermende jasje uit doen, dus enorm kwetsbaar. Alert zijn heeft ons emotioneel doen overleven dus dat nu loslaten? Echt niet!
  5. We hebben niet geleerd het leven te vertrouwen. Te vertrouwen dat er een liefdevolle Bron is die altijd voor ons zorgt en altijd het goede met ons voor heeft

Dus je hebt er moed voor nodig om te ontspannen. En een verlangen dat groter is dan de angst. Jij kunt kiezen! En bovenal heb je er toestemming voor nodig. Vooral van jezelf.

Moedige vrouw, geef jij jezelf toestemming?

En als je behoefte hebt aan wat tips en hulp, download dan mijn eBoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *