Klinkt mooi, he. Voor sommigen zweverig, voor mij heel aards. Want ik denk dat dit een verlangen is van elke ondernemer. Soms bewust, soms nog onbewust.

Wat is dat dan?

Hoe ziet dat er uit, ondernemen vanuit jouw essentie? Voor mij is dat ondernemen vanuit zelfliefde, vanuit intuïtie, vanuit eigenheid. Ondernemen op jouw manier, zoals het alleen voor jou klopt. En vooral jezelf toestemming geven om het op jouw manier te mogen doen. Los van wat anderen zeggen of doen, los van alle ‘regels’, los van ‘hoe het hoort’ en hoe je het geleerd hebt.

We hebben alle kwaliteiten al in ons

Een essentiële component hierin is de balans tussen jouw vrouwelijke en jouw mannelijke energie. Want ondanks dat we een bepaald geslacht hebben, hebben we beide energieën, met alle bijbehorende kwaliteiten, in ons. We hebben het hele pakket al meegekregen.

Do’s and don’ts

Waarom gebruiken we ‘dit hele pakket’ dan niet gewoon? Dat heeft voor een groot deel te maken met onze kindertijd, onze opvoeding en het gezin waar we uit komen. Daar leerden we onze ‘do’s and don’ts’.

Wat mag, en wat mag niet. Wat werkt, en wat werkt niet. Waar krijg ik liefde en erkenning mee, en wat levert me alleen maar afwijzing en schaamte op. Met als gevolg dat we bepaalde stukken in onszelf, delen van onze natuur, onze essentie, afwijzen. Deze delen gaan natuurlijk niet weg, maar doen we in een doosje met een deksel erop. En dat wordt onze schaduw. We passen ons aan aan wat wél werkt, wat ons wél erkenning en liefde geeft en we denken dat we ‘het goede’ doen.

In mijn ogen zijn er drie stappen nodig om te ondernemen vanuit jouw essentie

Stap 1: herken waar je tegen jouw natuur in leeft

In hoeverre heb jij je aangepast om aardig te zijn en sociaal geaccepteerd te worden? En hoe vaak bijt je je tong af en voel je eigenlijk ‘nee’ terwijl je ‘ja’ zegt met een glimlach op je gezicht? Hoe vaak gedraag je je anders, aangepast, uit angst om veroordeeld te worden? En bevind je je in een spagaat tussen wat je hoort te voelen en wat je daadwerkelijk voelt.

Stop daarmee! Je bent al van nature ‘goed. Het is niet waar wat je geleerd hebt. Dus geef jezelf toestemming om te voelen wat voor JOU klopt. Wees eerlijk. Wat voel of vind je écht?

Stap 2: accepteer dat je een onafhankelijk, individueel en autonoom wezen bent

Besef dat je een IK bent. Een zelfbewust, uniek persoon. Met een eigen pad. Het is niet de bedoeling dat je versmelt met alles en iedereen, steeds maar weer te veel geeft en jezelf en je eigen behoeftes uit het oog verliest.

Maak je los van verwachtingen die van buiten komen en word de baas over jezelf. Geloof in jezelf. Het is okay om het op jouw manier te doen. Voel het opstandige deel in jou. Dat deel dat wil breken met de gevestigde orde. Dat deel wat ‘nee!’ zegt, dwars en eigenwijs is. Laat dat deel spreken. Zij vertelt je de weg.

Stap 3: jouw intuïtieve weten verbonden met je hart

Pas als je zelfliefde en kracht en onafhankelijkheid tot je grootste prioriteiten hebt gemaakt, pas als je echt goed voor jezelf zorgt, kun je echt liefhebben en verbinden met de ander. Deze vorm van liefde heeft niks te maken met manipuleren en dwingen. Met jezelf weggeven om er iets voor terug te krijgen. Met controle, sturen of overmatig zorgen.

In deze liefde voel je zowel de warmte en betrokkenheid van een moeder als de wijsheid  en ‘het weten’ van een oude wijze vrouw. Je beseft dat iedereen een volledig zelfstandige ziel is die eigen keuzes dient te maken. Vanuit begrip, met een open hart, maak je werkelijk contact met de ander.

♥♥♥

‘Het is een hele klus!’, zei vanmorgen nog iemand tegen mij. Ja, klopt, en een verdomd mooie klus, vind ik. Zolang we steeds weer óók kunnen houden van die delen in ons die nog niet bij stap 3 zijn!

Wil je meer Ondernemen Vanuit Jouw Essentie?

Maar wil je dit niet alleen doen. Dan is de groep vrouwen, die ik vanaf 2 november ga begeleiden, misschien wel wat voor jou. Een groep van 6 ondernemende vrouwen, die een warm bad en een bedding vormen voor elkaar. Een groep waarin we elkaar spiegelen en steunen, zodat je jezelf durft te zijn. Waar plezier en diepgang hand in hand gaan. 4 maanden lang, verbonden met elkaar, vanuit jouw unieke eigenheid.

Hier vind je meer info

 

 

Posted in Blogs | Reacties uitgeschakeld voor Ondernemen Vanuit Jouw Essentie!