NaomiJe plek innemen, in je licht gaan staan, staan voor jouw waarheid, je innerlijke vuur. Allemaal termen die horen bij het 3e chakra, de plek waar je eigen krachtcentrum, je eigen energiecentrale zit.

En een plek die vaak uit balans is. Bij veel vrouwen. Dit was ook zo bij mij.

Waar merk je dat aan?

Ofwel door een overheersende, dominante manier van jezelf laten gelden. Machtsvertoon.

Ofwel door een zwakke wil, makkelijk te manipuleren, en weinig zelfdiscipline. Over je grenzen (laten) gaan. Jezelf klein maken en een gevoel van onmacht, machteloosheid voelen.

Bij mij wisselden deze twee continu. Dan weer te veel, dan weer te weinig.

Hoe komt het toch dat we zo worstelen om een gezonde vorm van onze eigen kracht te vinden?

In mijn ogen is dat ondermeer omdat vrouwen zoveel misbruik van kracht hebben gezien en ervaren door de eeuwen heen. En het is geen geheim dat dit vooral mannelijke kracht is geweest, wat dus macht werd.

Maar ook kennen velen van ons wel minimaal één voorbeeld waarin we ons als klein en sensitief meisje uiterst machteloos voelden tegenover papa of mama.

Plus we leven in een overheersend mannelijk georiënteerde maatschappij, waarin je dus overwegend de mannelijke manier van kracht tegenkomt. En zoals je misschien wel weet zit een vrouw toch echt anders in elkaar dan een man 😉

De gezonde mannelijke manier van kracht heeft te maken met een assertieve, naar voren leunende houding en energie. Klaar om iets te pakken. Die mannelijke vorm van kracht kun je dus overnemen, met het risico dat je al snel als te assertief of zelfs als kenau wordt betiteld. Of verwerpen omdat ie in jouw ogen teveel met machtsmisbruik gelinkt is. Waardoor jij je eigen kracht ook niet meer vertrouwt en dus onderdanig en klein wordt.

Maar er is ook een vrouwelijk manier van kracht.

Echter als gevolg van ons cultureel erfgoed hebben wij nooit echt geleerd hoe je en vrouwelijk en krachtig kunt zijn.

Volgende week wil ik daar meer over vertellen…

Ik ben wel benieuwd: hoe zet jij jouw kracht vrouwelijk in (zonder dat het manipulerend wordt ;))?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *