happy kidDoor zelf gelukkig te zijn! En dus je eigen ‘gedoe’ op te lossen.

Kinderen kijken namelijk dwars door je heen en reageren op wat er bij jou speelt. Zelfs als jij je er nog geen eens bewust van bent! Jouw kind houdt je dan een liefdevolle spiegel voor.

6 ‘PROBLEMEN’ DIE JIJ KUNT OPLOSSEN VOOR JE KIND 

(1) Vertoont je kind agressief gedrag?

Stel jezelf eens de volgende vraag: ‘Heb IK ingehouden woede in me?’ Vaak reageren kinderen namelijk op de woede die ze bij een van hun ouders voelen, alsof ze bijvoorbeeld willen zeggen: ‘Kijk eens mama, dit is wat ik bij jou voel. Klopt het dat je eigenlijk ergens heel boos over bent?’ En welk gefrustreerd verlangen zit er dan onder die boosheid?

(2) Is je kind angstig en bang?

Wees eens heel eerlijk: Welke angsten voel jij? En zou het kunnen dat jouw kind die angsten overneemt? Omdat hij/zij denkt dat dit hoort, want ja, mama, zal het wel weten… En mogen jouw angsten er wel zijn? Of verstop je ze diep weg en doe je net alsof ze er niet zijn? Zeg je stoer tegen jezelf: er is niks om bang voor te zijn, ondanks dat je lichaam toch verkrampt?

(3) Overschrijdt jouw kind grenzen?

Zou het kunnen dat het tijd is voor jou om eens wat grenzen te overschrijden? Voorbij de geëffende paden. Of gaat het er juist om dat jij eindelijk eens wat grenzen trekt? Dit hoeft niet perse betrekking te hebben op je kind. Misschien op een heel ander gebied in jouw leven. Kan het zijn dat er ergens leiderschap van jou wordt gevraagd?

(4) Heeft jouw kind heimwee?

Heimwee gaat over het verlangen naar huis. Voel eens wat de volgende vragen in jou raken: Voel jij je echt ‘thuis bij jezelf’? Of ben je altijd maar weg bij jezelf? Letterlijk en/of figuurlijk. Voel je diep van binnen een verlangen om ‘thuis te komen’ bij jezelf? En hoe zit het voor jou met de balans tussen zekerheid en onzekerheid? Voel je bv te veel onzekerheid in jouw leven? Of mag je juist wat meer uit je ‘comfortzone’ komen?

(5) Is je kind hoogsensitief?

In hoeverre luister jij genoeg naar je gevoel en je intuïtie? Draait je hoofd overuren dan nodigt je hoogsensitieve je kind je misschien wel uit om eens wat vaker je gevoel de ruimte te geven. En bijvoorbeeld al die prikkels om je heen te verminderen. Of je er wat meer voor af te sluiten. Parkeer eens wat. En compenseer je al dat ‘hoofdwerk’ wel met genoeg ‘lichaamswerk’ (sport, massage, dansen, tuinieren, schilderen, …)?

(6) Is je kind jaloers?

Mag die jaloezie er wel zijn? Jaloezie raakt namelijk aan een verlangen wat je hebt. Wees eens heel eerlijk tegen jezelf en voel eens bij welke mensen jij die steek van jaloezie voelt? En welk ondergeschoven verlangen dit bij jou raakt? Mag dit verlangen er wel zijn? Neem je het serieus? Zodat je kunt onderzoeken hoe je dit verlangen kunt invullen voor jezelf.

 

Let op: bovenstaand zijn slechts mogelijke voorbeelden. Je kunt zelf een poging doen door alles wat je over je kind vertelt, ook op jezelf te betrekken. En dan te voelen wat dit met je doet.

Kom je er niet uit, of wil je er meer over weten, kom dan eens naar een inspiratiesessie ‘Je Kind als Spiegel’ (bv op 25 juni) of maak een afspraak voor een 1op1 sessie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *