coming home 2

Stel je hebt een beslissing genomen. Je hebt besloten dat je oude pijn, pijn uit je verleden wilt helen. Omdat je jezelf een moeiteloos, stromend en leuk leven gunt. En omdat die oude wonden je nog tegenhouden te genieten bijvoorbeeld.

Realiseer je je dan wel hoe dapper je bent?

Het vergt namelijk enorme moed en kracht om een proces van oude emotionele wonden helen aan te gaan. En wel om twee redenen:

1) We zijn gewend om onmiddellijk beloning en resultaat te willen zien. En in dit geval is vooraf niet vast te stellen wanneer die beloning en dat resultaat voelbaar zijn.

2) Daarnaast zijn we vanuit onze dierlijke instincten ook gewend om te vechten of vluchten als we ons bedreigd voelen. En niet te blijven staan en de pijn echt te voelen.

Waarom helen?

Vaak zit je gevangen in een lus. In jou en in mij zit nl een innerlijk meisje wat nog open (emotionele) wonden heeft. En die wonden willen helen. Alsnog. Echter de patronen die je je als kind hebt aangeleerd om emotioneel te overleven, zijn vaak precies dezelfde patronen die je nu als volwassene gevangen houden. Stap 1 is je hier bewust van worden.

Hoe?

Daarnaast is een belangrijke oplossing om uit die lus te komen het aanspreken van de Moeder in jou. Dat deel in jou wat dat kleine meisje in jou kan troosten. Dat deel in jou die onvoorwaardelijk aanwezig is en jou accepteert zoals je bent, helemaal. Zodat je nieuwe keuzes kunt maken die beter passen bij je ware verlangens en behoeften.

Deze innerlijke verbinding tussen het kind in jou en de Moeder in jou helpt je los te komen van familie- en culturele patronen die je niet (meer) helpen.

Veel volwassenen hebben ergens het kind in hen verraden, zodat ze konden overleven. Door bv hun gevoelens te verdoven, zich aan te passen zodat ze wel werden geaccepteerd. Net als dat we een fysiek afweersysteem hebben, hebben we ook een emotioneel afweersysteem.

Wat is helen?

Helen betekent in feite het herstellen van je mogelijkheid om al je gevoelens zoals ze zich aandienen te doorvoelen. Om de waarheid wie je echt bent te voelen en je hierin, in alle kwetsbaarheid, uit te kunnen drukken, zonder schaamte.

Echte heling gebeurt als je gevoelens er mogen zijn zoals ze zich aandienen en dus mogen stromen. Ondanks dat we geleerd hebben pijn te vermijden. Echte heling gebeurt dus absoluut buiten je comfort zone!

Thuiskomen!

Want natuurlijk voel je weerstand tegen de pijn voelen. En natuurlijk is het ‘freaking scary’ om je er aan over te geven. Maar er komt een dag dat je verlangen om écht te zijn wie je bent je weerstand en angst om pijn te ervaren overschaduwt.

Ik gun jou die dag!

(Wederom met dank aan de inspiratie van Bethany Webster. )

Wil je meer tips hoe je in jezelf kunt ontspannen? Schrijf je hiernaast dan in voor het gratis eBoek.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *