INTUÏTIE

Intuïtie kan tot je komen via al je zintuigen:

  • VOELEN of iets klopt of niet.
  • ZIEN beelden die je informatie geven.
  • HOREN
  • WETEN zonder dat je weet hoe je het weet.

Bij de meeste mensen komt één van deze vier het makkelijkste. Dat is de manier waarop jouw intuïtie het meest helder met jou communiceert.

  • Let op: intuïtie praat vaak subtiel tegen je, zachtjes. Dus als je met al je aandacht in je denken zit, naar buiten gericht en je ego de hele dag maar door kwebbelt, hoor je haar niet. Dus stilte, rust en je aandacht naar binnen helpen je om je intuïtie beter te horen.

  • De keuze vanuit intuïtie voelt meestal in zichzelf goed. Dat kun je als een fysieke sensatie voelen. De meeste mensen voelen dit als een ruim, zacht en warm gevoel in hun lichaam. Een intuïtieve ‘nee’ voelt daarentegen meestal als een samengetrokken, angstig, koud, hard gevoel in je lichaam. Je lichaam kan zo een instrument zijn om af te stemmen op je intuïtie.
  • Je intuïtie geeft antwoord zonder logische redenatie. Het ís gewoon. Je weet het, zonder uitleg! Je hoofd is degene die allerlei redenen geeft.
  • Voel je druk of haast? Dan is de kans groot dat dat niet je intuïtie maar je hoofd is. Je hoofd wil je dan een bepaalde kant op duwen of is bijvoorbeeld bang om iets te missen (FOMO).Soms geeft je intuïtie wel informatie over timing. Maar dan voel je onder dat gevoel van ‘nu is een goed moment’ geen haast of dwang. Het voelt dan ruim en fijn. Dat is intuïtie.
  • Als je informatie doorkrijgt waarin een oordeel verpakt zit over jou of over iemand anders, dan is dat niet je intuïtie. Je intuïtie staat boven oordeel en boven het denken in goed en fout zoals wij mensen dat van nature doen. Voor je intuïtie bestaat er simpelweg geen goed of fout. Iets is niet goed of fout, het is gewoon. Je kunt dus geen verkeerde keuze maken.

 

Hieronder vind je twee oefeningen die jou kunnen helpen meer met je intuïtie te communiceren.

OEFENING 1

Een simpele oefening (uit het boek SoulRetrieval van Sandra Ingerman) om onderscheid te leren maken tussen jouw Waarheid en ‘het stemmetje’ in je hoofd, om het verschilt te voelen tussen intuïtie en verstand.

Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Haal vier keer diep adem en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen. Denk aan iets waar je van houdt, iets simpels, zoals een kleur, een bloem, iets van eten. Zeg dan tegen jezelf: ‘Ik hou van …(geel, rozen, chocola,..)’ en herhaal dit. Ervaar in je lichaam hoe het voelt als je de waarheid tegen jezelf vertelt. Let op de subtiele signalen!

Sta nu op en ga een paar minuten iets doen. Stofzuigen, een was in de wasmachine doen, een kop thee zetten, maakt niets uit. Of loop een ommetje. Kom dan weer terug en ga weer zitten. Sluit je ogen en haal vier keer diep adem. Ontspan. Nu vertel je jezelf een leugen. Iets wat niet waar is. Je zegt tegen jezelf: ‘Ik haat …’ (Dit is dus niet waar!) En ervaar dan weer wat je lichaam doet, maar nu als het een leugen hoort.

Als ik een leugen hoor, voel ik een soort verkramping bij mijn middenrif, en soms in mijn keel. Als ik naar iemand luister of als ik iets lees, weet ik, door op deze signalen te letten, of ik iets hoor of lees wat voor mij Waarheid is. Als ik een besluit probeer te nemen en het stemmetje in mijn hoofd blijft maar kletsen, zeg ik tegen mezelf wat ik wil gaan doen en dan let ik op de sensaties in mijn middenrif en in mijn keel. Als die er niet zijn, is dat besluit dus Waarheid voor mij, ook al blijft het stemmetje in mijn hoofd moord en brand schreeuwen.

Anderen vertellen over een rode vlag die verschijnt bij een leugen. Of over spanning op de borst of en speciale kleur die naar boven komt of een verdrietig gevoel ergens in hun lichaam.

Als ik mijn Waarheid hoor, dan voel ik rust, komt er een kleine glimlach en ervaar ik ruimte in mijn borstgebied. Anderen vertellen over een warme sensatie door het hele lichaam bij het horen van de Waarheid. Of ze krijgen kippenvel of voelen ergens tintelingen.

Dit is dus voor iedereen anders. Ontdek jouw manier!

 

OEFENING 2

Ga staan, ontspan, knieën van het slot, voeten op heupbreedte. Ga met je aandacht naar je hart. Adem een paar keer heel bewust door die plek in en uit. Doe verder niets!

Zeg dan hardop: ‘Intuïtie, kom tevoorschijn!’

Doe verder niets, en adem bewust in en uit.

Zeg dan hardop: ‘Intuitie, geef mij een duidelijke JA door mijn lichaam te laten bewegen in een eerlijke, onderbewuste beweging.’

En dan wacht je, je doet niets en blijft ontspannen. En voelt welke subtiele beweging er uit jouw lichaam zich wil tonen aan jou. Volg de beweging!!

Als er niks gebeurt herhaal je het nog een keer en je wacht weer. En blijft alert op elke subtiele beweging die jouw lichaam wil maken.

Dan doe je hetzelfde voor een NEE:

Zeg hardop: ‘Intuitie, geef mij een duidelijke NEE door mijn lichaam te laten bewegen in een eerlijke, onderbewuste beweging.’

En dan wacht je weer, je doet niets en blijft ontspannen. En voelt welke subtiele beweging er uit jouw lichaam zich wil tonen aan jou. Volg de beweging!!

Er komt altijd antwoord! Hoe subtiel dit ook is.

In mijn geval helt mijn lichaam heel lichtjes naar voren bij een JA en heel lichtjes naar achteren bij een NEE. Maar dit kan natuurlijk voor jou anders zijn…

(bron: Marjolijn Loderichs)

 

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Voel je vrij om ze met me te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *